Search

Google

pondělí 28. září 2009

29.09.2009 - solární panely

Po cca asi týdenním pozorování regulace, kdy jsem opatroval nemocnou rodinu jsem zjistil, že solární soustava často stagnuje a teplota v akumulační nádrži nedosahuje požadovaných nastavených teplot. Zjistil jsem, že průtok solární soustavou je moc malý a kolektory se v poledne nestačí průtokem 6l/min ochlazovat. Po zvýšení průtoku na 16l/min je ohřev ideální a soustava již nestagnuje.
Také mě zarazilo, že regulátor občas ukazuje nějaké zmatené hodnoty na senzoru na výstupu ze solárů. Někdy je zde teplota o 30°C vyšší než je na čerpadle. Po vypnutí a opětovném zapnutí regulátoru je teplota ok. Akorát zaznamenaná dodaná energie bude asi trošku neodpovídající.

Zatím bádám a tápu :-)





2 komentáře:

Křenice řekl(a)...

Přeju hezký den! Chci poděkovat za publkování užitečného průběžného monitoringu funkce solárů. Držím palce, ať soustava šlape co nejlépe a bez poruch - a ať se dobře bydlí! Láďa

michal řekl(a)...

Taky přemýšlíme o tom, že budeme topit přes solární panely. Ale určitě bychom domů chtěli i normální klasický krb. Zde se nám hodně líbí jejich nabídka. Přeci jenom to teplo z krbu má prostě něco do sebe. :) A dělá celou domácnost tak nějak útulnější a hezčí. Nebo co si o tom myslíte vy? :)