Search

Google

sobota 19. prosince 2009

19.12.2009 - kondenzace vody v prostoru mezi okenním rámem a křídlem okna

Tak máme na domě první závažnější problém. Jak se venku ochladilo začala nám kondenzovat voda v prostoru mezi okenním rámem a křídlem okna.
Procházel jsem nějaké diskuze na tzb-info a problém je znám, zdali ho ale někdo již úspěšně vyřešil není známo.
http://www.tzb-info.cz/t.py?t=11&i=106466
http://www.tzb-info.cz/t.py?t=11&i=108410

Takže pokud čtete tento blog a měl by jste nějaké řešení, budeme učitě rádi za každou radu.
Vypadá to nejspíše na problém těsnění oken spojený s mírným přetlakem v domě.

Jediná opatření, které jsem provedl je zvýšení přítlaku okna k rámu a snažíme se snížit vnitřní vlhkost ze 70% při 20,5°C.
Momentálně je vlhkost 55-65% při 20,5°C. Původní vlhkoměr co ukazoval 70% jsme vyměnili za digitální.

Bohužel firma která nám okna dodala již neexistuje :-)
Je ale záhadou, že tyto netěsnosti nebyly odhaleny při blowedoor testu (výsledek testu je 0,24 h-1)

Kondenzace vody v prostoru mezi okenním rámem a křídlem okna.

Kondenzace vody v prostoru mezi okenním rámem a křídlem okna.

Stékání kondenzátu po otevíravé části rámu okna

Namrzání kondenzátu při odtoku z prostoru rámu

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ano, tyhle obrázky důvěrně znám z našeho domu. Firma, která okna vyrábí a prohlašuje se za jedničku na trhu v dřevostavbách, nám tvrdí, že je to způsobeno malým výkonem topení, přitom radiátory jsou horké a teplota vzduchu 20°C. Nyní přidali nový důvod: prý máme moc vysokou vlhkost vzduch (50 až 60%), podle nich máme mít vlhkost 35%. To ne opravdu rozesmálo. Nezávislý odborník tvrdí, že vinu nemusí mít okna, ale špatná montáž okna (špatné utěsnění) nebo chybějící izolace v okolní konstrukci stěn. Tam právě dojde k tepelnému mostu, jehož výsledkem je kondenzace na skle. Zkuste jít touto cestou. Přeji Vám pevné nervy, pokud budete něco vymáhat, zdá se, že jste na tom, vzhledem k neexistenci firmy, ještě hůře než my. Zdraví Rozára

Jana Šilarová, Martin Šilar řekl(a)...

Problém s rošením oken v rámu je vyřešen. Na serveru tzb-info http://stavba.tzb-info.cz/t.py?t=11&i=108410#text139 problém popsal pan Růžička a měl pravdu. Ověřil jsem to zalepením Zasklívacích liš neprůvzdušnou páskou a kondenzace se podstatně snížila. Zbytek kondenzace bude způsoben špatnou montáží celoobvodového těsnění.

Miroslav Sázovský řekl(a)...

Dobrý den, kondenzací vodní páry na skle a v rámu okna sebou nese další problémy z pohledu zasklení. Tím, že se začali používat silikony, aby se zamezilo vnikání vodní páry mezi sklem a těsněním, tímje sklo více namáháno a způsobuje další neduhy. Více o tomto problému sledujte na stránce www.sazovsky.cz(Odborně specializovaná stránka na stavební sklo v praxi)

Ing. Miroslav Sázovský

Martin řekl(a)...

Dobrý den, rád bych se dotázal, jak žití ve dřevostavbě hodnotíte s odstupem času. Šel byste do tohoto typu stavby znovu?