Search

Google

pondělí 1. února 2010

01.02.2010 - řídící PC

Konečně jsem se dokopal k zprovoznění řídícího PC a připojení několika čidel. Prozatím jsou připojena přes I2C sběrnici čidla vnitřní a venkovní teploty. Sada čidel se bude rozrůstat a dále se budou pře toto PC ovládat venkovní screenové rolety (abychom se přes léto neupekli). Rolety lze také jednotlivě ovládat z každé místnosti.
Srdcem cetrály je průmyslový počítač TS-7250 s procesorem ARM, spotřeba 2W, ethernet, možnost ukládat data na externí USB, COM port atd. I2C sběrnice je simulována na dvou IO pinech.


Přikládám jeden graf z 27.01.2010 kdy na našem území panovaly prozatím nejnižší teploty letošního roku. U nás se teplota okolo 4 hodiny ranní pohybovala poblíž -23°C. Nemohu to přesně určit, jelikož jsem ještě neměl připojeno venkovní čidlo. Průměrná denní teplota byla -14°C dle rtuťového teploměru.


Vývoj vnitřní teploty 27.01.2010, slunečný velmi chladný den. Průměrná venkovní teplota -14°C.

Z grafu je patrné noční a podvečerní spínání VZT vnitřním termostatem. Přes noc je termostat nastaven na 19,5°C s poklesem na 19°C. Ráno bylo jasno a tak jsme od 8 hodiny nechali dům vytápět pouze slunečními zisky z prosklené jižní strany. Teplota v interiéru s větráním vystoupala na krásných 23°C. Konečně jsem se zase jednou ohřáli :-). Topení následně seplo až po 18 hodině. Celkem se za tento den spotřebovalo 35kWh (TUV, VZT, vaření, svícení, ČOV).

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Pekny den prajem,
pekna stavba.
Prosim mozete sa podelit o informacie o tom riadiacom PC, co dokaze ako sa da programovat, pripadnenejaky navod ak by to bolo mozne.
Velmi pekne dakujem.

Frantisek
francofwm@zoznam.sk

Jana Šilarová, Martin Šilar řekl(a)...

Zdravím, jedná se o malé PC s procesorem ARM. Podrobné informace se dají zjisti u výrobce http://www.embeddedarm.com/products/board-detail.php?product=TS-7250.
Operační systém je linux jádro 2.4 nebo 2.6, takže programování uživatelských aplikací pro obsluhu portů v C. Dále pro zobrazení dat je možné využít HTTP server apache s CGI skripty. Grafy generuji přes gnuplot do svg. Zaznamenaná data zčidel na I2C sběrnici ukládám na externí USB disk.

Jana Šilarová, Martin Šilar řekl(a)...

Ještě malý dodatek pro ukládání a výběr dat je využito malé nenáročné databáse sqlite3 http://www.sqlite.org/