Search

Google

neděle 16. ledna 2011

16.01.2011 - průběh teplot v nejchladnějších dnech

Z prosince 2010 jsem vybral dva nejchladnější dny, kdy v jeden den svítilo sluníčko a druhý den bylo pod mrakem a trošku se podíváme na spotřebu energie v tyto dny.

27.12.2010

  • pod mrakem
  • průměrná denní teplota -9°C
  • spotřeba v nízkém tarifu 63kWh za den. V této hodnotě je započítána i energie mimo vytápění.
Bod A na obrázku ukazuje přechod z nočního režimu 19,5°C na denní 21°C.
Bod B teplota výstupního vzduchu ze solankového výměníku v cirkulačním režimu VZT
Bod C teplota chladící kapaliny solankového výměníku 7°C
Bod D teplota výstupního vzduchu ze solankového výměníku v režimu větrání. Tzn. že venkovní vzduch cca -10°C se ohřál v solankovém výměníku na nějakých 9°C. To je ale trochu divné.
Napadá mě jestli se náhodou při tak nízkých teplotách do solankového výměníku nepouští část vzduchu z cirkulační větve.
Další možností je nepřesnost měření. Jelikož čidla jsou umístěna, sice pod izolací, na vnější straně plechového výměníku a na přívodní trubce chladící kapaliny.
Průběh teplot 27.12.2010

30.12.2010
  • slunečno
  • průměrná denní teplota -14°C
  • spotřeba v nízkém tarifu 46,7kWh za den. V této hodnotě je započítána i energie mimo vytápění.
  • sluneční zisky ze solárního kolektoru 18kWh
Bod A topení vypnuto, ohřev domu pouze solárními zisky přes okna
Bod B teplota výstupního vzduchu ze solankového výměníku v režimu větrání. Tzn. že venkovní vzduch cca -7°C se ohřál v solankovém výměníku na nějakých 9°C. Zase je to nějaké podezřelé.
Bod C konec režimu větrání.
Bod D další denní topný režim 20,5°C. První byl cca od 8:30 do 10:00.


Průběh teplot 30.12.2010

Z grafů v nočních hodinách z průběhu vnitřní teploty (červená) je patrný cyklus temperování (hystereze 0,5°C)

Rozdíl ve spotřebě v mrazivých dnech, kdy jsou sluneční zisky, nebo je pod mrakem je 16kWh + 18kWh energie ze solárních panelů.

Je to dost nebo málo?

8 komentářů:

Roman řekl(a)...

Ahoj, moc nebo málo? My máme spotřebu v těchto mrazivých dnech nižší (taky náš domek je poloviční). Již několik dní je u nás v noci kolem -12 stupňů a přes den kolem -5 stupňů, polojasno až jasno. Celková denní spotřeba je potom kolem 12kWh. Ve dny s vyšší spotřebou, ale bez solárních zisků se pohybujeme s průměrnou denní spotřebou kolem 25kWh. Vzduchotechnika zatím nefunguje, větráme okny. Zkusil jsem to sepsat na náš web do aktualit. To ohřívání v tom solankovém výměníku je opravdu divné. Chtělo by to asi zkontrolovat správnou činnost a těsnost servoklapek mezi cirkulačním okruhem a přívodem z exteriéru. Možná by to vysvětlovalo i vyšší spotřebu.

Franta řekl(a)...

CO to je za program, že umí generovat takové grafy s teplotami?

Jana Šilarová, Martin Šilar řekl(a)...

Pro generování grafů je použit gnuplot, kterému se předá soubor s daty a metadaty a on vygeneruje png obrázek. Vše je provozováno na linuxu s apachem. Malinké PC s ARM procesorem a spotřebou cca 1W.

michal řekl(a)...

Vidím, že to máte podobné jako my. Jak vytápíte? My jsme volili mezi rekuperací a tepelným čerpadlem, ale nakonec v plné míře vyhrála tepelná čerpadla kvůli ceně a celkově snadnější údržbě, což je možná trochu subjektivní dojem, ale do celého projektu a koncepce stavby se nám to hodilo více. Navíc v době, kdy jsme projektovali, byla rekuperace ještě v plenkách a ty možnosti nebyly tak široké. Oproti tomu tepelná čerpadla už byl poměrně zajetý a zažitý koncept. :)

ferenze113 řekl(a)...

My sice pracujeme s kamarádem o víkendech pro jednu stavební firmu venku na staveništích, ale není to pro nás zas tak nepřekonatelný problém, když nám tak trochu přituhne :-) Máme totiž skvělé vybavení, které jsme si i s ochrannými pomůckami objednávali přes internet z https://www.uvex-safety.cz/ a nedáme na něj dopustit :-) Rozhodně mohu doporučit, je to kvalita za skvělý peníz.

mirka řekl(a)...

S manželem jsme si před několika lety splnili sen a nechali si postavit pasivní dům, ale architekt nám poradil si do něj nechat postavit i komín, pokud by vypadl elektrický proud. Nakonec jsme teď v této nejisté době rádi, že můžeme vytápět náš dům dřevem, které se zatím jeví jako mnohem levnější alternativa.

Radka řekl(a)...

Nedávno jsme si před několika lety pořídily pasivní dům, který jsme financovali hypotéčním úvěrem. V loni jsme se rozhodli pro refinancování hypotéky, a to byl velice dobrý krok, jelikož nám snížili měsíční splátky. Když vidíme, jak letí letos úrokové sazby nahoru jsme velice rádi, že jsme refinancovali v loni.

Marta řekl(a)...

Byla jsem teď s kamarádkou na kávě a tam mně ukazovala jaké krásné dřevostavby sruby se u nich ve vesnici v horách v Beskydech staví. To by mě teda skutečně zajímalo jestli ti lidé na to mají peníze a nebo jenom jedou na ty hypotéky.